Thursday, September 9, 2010

STRAWBERRY MOIST CHOCOLATE CAKE hasil tangan suziana fuyoouuu fuyyooohhhh

hah, arini aku nk tunjuk bakat terpendam kini terserlah..bahahaha
 terimalah kek coklat lembab berstrawberry dari saya

bahan A (untuk kek)

  
2 cawan gula (dikisar)


2 cawan tepung gandum


3 biji telur grade A


 1 cawan serbuk koko


1 cawan susu cair


 1 cawan butter (cairkan cm kt bwh neh)


 korang dah cairkan baru sukat 1 cawan ye :)


 1 tsp soda bikarbonat


1 tsp baking powder
(abaikan golden syrup d sebelah)


 1 tsp esen vanila
  

serta 1 cawan air panas didih

BAHAN B (untuk topping) 



 2 cawan non dairy whipping cream


500 gram cooking chocolate


1/8 cawan golden syrup (abaikan baking powder d sblh)


 strawberry 

   
yg ni jgn lupe..hahaha


 cara-cara membuat kek

1. tepung+koko+soda bikarbonat+baking powder diayak bersama



 dah siap ayak, korang gaulkan lah mcm ni biar sebati

2. pukul gula dan telur sampai kembang, pastu masuk esen vanila dan sambung pukul

3. masukkan susu cair + butter cair dalam adunan dan sambung pukul sampai sebati

 4. pastu masukkan tepung yg korg dh ayak bsama2 bahan lain td (seperti di no 1) secara kaup balik, camne eh nk ckp cara sedikit2 lah senang cter..
p/s: tyme korg pukul tu pastikan 1 arah je, xbole carca merba p wt pusing sana pusing sini sbb kek ni sensitip ya amat

5. masukkan pula air panas didih td

6. ok, pukul sampai adunan sebati, macam ini (bila test dgn sudu kn dia jadi cm tali, mcm likat la sng cter)


6. pastu masuk dlm acuan dan kukus selama 1 jam..kalu nak bakar pun bole dgn suhu 175 celcius selama 45min :)

sementara tunggu kek mari kita membuat topping yeay !!

cara-cara membuat topping

1. amek 2 cawan non dairy whipping cream

pastu panaskan sampai mendidih


2. semantara tunggu whipping cream tu mendidih kite cairkan cooking coklat dulu



4. bila whipping cream td dh mendidih tutup api dan campurkan cooking coklat yg dh cair td ke dlm whipped cream tu dan kacau sampai sebati


5. last sekali masukkan 1/8 cawan golden syrup, rasa cket kalu xbpe manis masuk lg golden syrup tu





keluarkan dari acuan dan tuang topping pastu hias dgn strawberry,,jadilah sebijik kek yg sedap gler!!kalu xcaya pegi buat sndiri !!


(yg bhgian terpotong tu angkara boboy, ak pn xsdr tgk2 dh hilang)

SELAMAT MENCUBA!!!!


6 comments:

Sophia Rani said...

wahhhhhhh..
sedapnye... pandai2... hehehe
nak rasa... ;p

Nadia Yusoff said...

hahahaa..kalah la kek coklat aku ceni...hahahaa...nati blk johor jgn lp bwk weh!!! nak rasa kek ko plak!!hehehe... :DD

azzarina said...

mcm dlm tesco pny resepi book je..haha

suziana said...

sopy: hahahaha, p la buat..nnt kalu rajin ak wat nk blik nnt

suziana said...

nad: haha, bole je yggg

suziana said...

azza: wakakaka...giler nyah mak beli sume kt tesco je..choiii..tesco kn pilihan utama