Monday, September 27, 2010

entry untuk diri sendiri

salam people..serius la ckp skrg ni mmg mls giler nk update blog..sbnrnya belambak benda yg nk ditulis kan tapi bila strt tulis sket mcm xsmpai mood last2 saved dlm draft je..sbb sem ni mmg gila ba-bi penat nak mmpos sbb lab assgnment sgt byk n ada PSM lg tuh! yelah, ak bukan manusia yg dilahirkan mmpunyai sifat rajen semulajadi, maka blog semakin terabai dan badan semakin membesar (eh, tibe2)..

dulu masa kecik2 perangai aku sume kawan2 xsuke..siap kawan2 aku anti-giler ngn aku sbb aku jd spy teacher juriah report sape yg couple mse drjah 6..hikhikss..rmai org xnk kawan ngn aku even kwn sebelah umh aku pn dulu pnh gadoh besar ngn aku xckp xtgur selama 1 bulan sbb ape aku pn dh lupe (xtau la dia igt lg ke x??)..bila dh jd mcm tu aku cm sedeh gler takut org xnk kwn ngn aku lg takut org ngata2 aku dkt blakang lg..maka pelan-pelan aku jd budak baik lg skema habes ikut je ckp org..lame kelamaan benda ni dh jd kebiasaan sampai aku xleh ckp 'NO' bila org suh wt pape even wlau jd mcm kuli sekalipon..huh?

sbb aku mcm takut kalu nnt aku xikut ckp diorg, diorg akn ckp belakang2 aku pastu sume org xnk kawan ngn aku..aku takut nnt kalu xde kawan pegi mane2 sume sorg2 pastu nnt org akn tgk eh, nape bdk ni jln sorg2 sian die xde kawan, msti perangai dia xelok sbb tu org xnk kwn ngn dia..lol..sadis gler pnyakit physcology aku nih..tp bila umur dh nk masuk 21tahun ni tibe2 aku terfikir sampai bila aku nk jd cmni..hidup bagaikan hamba semua org..aku pn ade hak utk hidup aku sendiri.. di peringkat umur 21tahun ni aku dh kena bfikiran matang..org xbole nk control hidup aku, aku sndiri yg kena control..org2 disekeliling aku ni akn jd guider je.. aku kena kuat, bukan semua benda ko kne ckp YES, ade benda yg ko kena ckp NO..sampai bila nk kene jd hamba untuk semua org??think suzy think..ko dh besar, istilah xde org nk kawan ngn ko ni dh lapok..bialah org xnk kawan ngn ko sbb ko xikut ckp diorg janji ko xkacau pn hidup diorg..fuhh, emo giler aku..

ok tukar topik lain..

aku ni bukan anak org kaya..org biasa2 je..ape yg aku ade selama ni hasil titik peluh parents aku bkerja pagi ptg siang malam..parents aku pnh berniaga jual air tebu n soya, jual mee goreng utk sara keluarga..dulu gaji askar berape la sgt..punye kuat keje smpi dari abah aku normal sampai abah aku dh jln senget sbb break disk tulang belakang krn kerja terlalu kuat..dulu tyme abah aku sakit, abah aku xbole jln..tuhan je tau cmne perasaan kami sekeluarga..time tu aku baru darjah 6, adik2 aku kecik lagi..mama aku sorang2 yg tnggung, sume tugas atas bahu dia..aku igt lagi abah kene duduk hospital specialist lumut, mama baru dpt lesen tyme tu terus drive kereta cabuk abah bawak kami adik-beradik jumpe abah..mama masak utk abah sbb lauk hospital xsdp..seronok tgk muka abah gembira jumpe ktorg..alhamdulillah lama kelamaan abah dh bole jln kembali walaupon xperfect..

sekarang sume dh senang, abah keja keras utk sampai ke tahap ini..mama xputus2 berdoa supaya ALLAH permudahkan semua urusan dan beri rezeki yg melimpah ruah untuk kami sekeluarga..mama ckp sume ni rezeki anak2..ape yg kami adik beradik mntak insyaAllah dpt walaupun lmbt..mama ckp jgn risau jgn ade prasaan iri hati dengki sesama adek bradik, mama akn bg sama adil..dgn keadaan skrg aku bersyukur sgt, walaupun aku xsekaya org lain tp aku ade family yg sgt bahagia..kebahagiaan xbole dibeli dgn wang ringgit..

untuk adik2 aku, shera baby n boboy tolong la belajar rajen2 jgn mls pegi sekolah..ikut ckp mama n abah jd sebagaimana yg diorg nk..mama n abah byk berkorban utk kite adek beradek..jgn lupe dulu kite pnh hidup susah..bahagiakan mama n abah dgn kejayaan korg..ujie pun akn buat sedaya mungkin..ujie syg mama n abah..kalu mama n abah xkeje keras kite sekeluarga xkn smpi ke thp ni..ujie nk bwk mama n abah g haji insyaAllah..mama n abah jgn riso ujie kahwen lmbat sure punye sbb ujie nk tnggu shera baby n boy dh berjaya baru lps tnggungjawab ujie, baru ujie bole kawen..kalu mama n abah nk cucu suh shera kahwen dulu..hahahaha ok xlawak.. 

baiklah ujie baru teringat esok ada test tp ujie xstudy pape lg..nk study dh ni wlau jam dh pukul 3pagi..xpe, naseb baek esk test open book..ok bye 





 

2 comments:

SyEraa said...

huuu~~~sedih ingt blik tyme abah sakit uhh~~~maybe ak x rse sgt coz kecik lg~~~wuuu!!! sedih bile bce part mama msak nsi dkt abah n part abah sonok tgok kte melawat die~~~~ (--")lap2 air mate!

Dora ♥ Nobi said...

sweet!