Sunday, June 20, 2010

ada lagi manusia kolot sebegitu

dear diary,

masih dlm mood bekabung ats pemergian 'raffi ahmad' tp i still nk share 1 story nih. td tyme tgk bola ausie vs ghana, i sembang2 lh dgn my adek n my kakak. i baru dpt tau yg one of my cousin xamek PMR. i was cm y he didnt sit 4 pmr kn coz setahu i la every student mmg wajib amek..

then, i baru dpt tau yg dia mmg xnk amek n parents dia mmg sokong. so, i yg gler kepoh kecoh nk mmpos ni tnya lg asl parents dia setuju plak, adek i pon cter r my cousin ni mmg i tau dia sekolah asrama kt madrasah ape ntah kt bagan serai tu tp i baru tau yg dia ni xamek pon subjek2 lengkap math bm sains sume xamek..i pon mcm pelik lah bole plak x amek sume2 tu kn bukan ke subjek teras utk semua sekolah ke

so, baru i dpt tau itulah perbezaan sekolah kerajaan n sekolah swasta xtau la samada fully kerajaan @ partial kerajaan @ wuteva i dont care..n then the reason y my cousin xamek pmr are one thing sbb subjek yg dia amek tu bkn subjek tera pmr n another thing alasan yg turut disokong parents dia ialah PMR XMENJAMIN BOLEH DPAT KEJE KE X, KALAU TUNJUK SIJIL PMR ORG XNAK KASI KEJE..

hello!!!ini malaysia zaman 2010 lh, mmg xdinafikan mmg betul kalu ko tunjuk sijil pmr xkn ade sorg pon yg nk ckp "wah. anda sgt layak, silalah jadi manager" ..never k..tp, cuba fikir melalui pmr lh akn titik pemulaan penentuan masa dpn ko..ko blaja rajin2 pandai2 bijak2, ko amek pmr dpt 8a..ko masuk sekolah berasrama yg hebat2 @ mrsm ke, then dri situ ko dpt biasiswa tajaan petronas mara JPA @ wuteva, then sbb ko belaja kt sekolah yg hebat2 results ko mesti gempak punye sbb cikgu2 sume push ko..then kalu dh hbt sgt ko msti dpt g oversea bljr, pas grad ko balik hah, terus keje starting 3 4 ribu..

tula, pemikiran xnk bukak..asyik nk bangkang kerajaan je tau..pastu bila tlampau pk terus jd kolot cmni lah..sampai pmr pon ko rse ko xpyh amek sbb ko dh hebat sgt la kn n pmr tu xde menda la kn..plz la weyh, kita ni belajar sbb nk mengubah nasib parents kita bukan kita nk mencontohi parents kita..selama arini parents kita dh bsusah payah hidup, so kita sbgai ank kena bls jasa diorang, ubah hidup diorg bukannya kita mencontohi kesusahan diorg..

tula, ak nk ckp lebih2 pon nnt mak bapak ko ckp ak ckp pandai plak, tp kalu nk dbanding kn ak ngn parents ko, pmikiran ak xlh kolot smpai nmpk sgt kekampungan..semoga ko berjaya dunia akhirat lh wahai cousin..igt jasa parents ko..tu je..

ok bye



3 comments:

Sophia Rani said...

laaa.. kalu tak amek pmr cm ne nak ke form 4..?? ehehehe

nadia yusoff said...

huhu..btol 2 sofie..aku pon plek...

suziana said...

maharani n nadia: ni madrasah ape ntah punye format pembelajaran KOLOT